Temat: wynik badania krwi


In news:ditsug$3r$1@inews.gazeta.pl, Iwona wrote:
Witam,

czy ktoś wie za co odpowiada wskaźnik __MPV__?

Wiem, że google moim przyjacielem ale na moje hasło MPV dostaję
tysiące wyników na temat mazdy.

Może google mnie nie lubią :-(...


MPV - średnia objętość płytek krwi
http://republika.pl/sq7dqx/hematologia/
(Pierwszy wynik po wpisaniu w guglu hasła [badanie krwi MPV])

Hania


Źródło: topranking.pl/1850/wynik,badania,krwi.php


Temat: wynik badania krwi

Użytkownik "Hanna Burdon" <babelfishWYT@poczta.onet.plnapisał w
wiadomości


MPV - średnia objętość płytek krwi
http://republika.pl/sq7dqx/hematologia/
(Pierwszy wynik po wpisaniu w guglu hasła [badanie krwi MPV])

Hania


Dzięki, już widzę swój błąd: wpisywałam samo _MPV_.

Pozdrawiam

Iwona


Źródło: topranking.pl/1850/wynik,badania,krwi.php


Temat: Wyniki badania krwi


Znowu mam ogromna prosbe, robilam wyniki i w 4 miejscach widze, ze cos nie
tak, ale nic nie rozumiem:( moge prosic o przetlumaczenie?

MPV  11.0   h   (norma 6.5 do 11.0) czyli gorna granica


Ha, ja dzisiaj odebralem wyniki i mam MPV 15 fL, to jest srednia objetosc
plytek krwi. Podwyzszona znaczy o odnowie plytek, z jakij przyczyny, trudno
powiedziec. Mieli zrobic normalny rozmaz pod mikroskopem ale chyba im sie
nie chcialo (znaczy ktos zapomnial). Sam bym z checia je obejrzal.


PCT  0.200  l    (norma od 0.200 do 0.500) dolna granica


to nieistotne
literki L i H to low i high, nie przepisuj ich na drugi raz, bo nie sa to
jednostki


to duze jakies
PDW  21.3  h   (norma 10-18)


Platelet distribution width - taki bajer zeby urzadzenie mialo wiecej
funkcji. Mierzy sie wszystko co sie da, a oznacza to dystrybicje rozmiarow
plytek, znaczy ze sa i male i duze.
uuu, u mnie tylko 17%, ale norma jest gdzies do 15.


i

EOS%  6.3 h     0.47  h     (normy 0.0/5.0   0.0/0.40)


eozynofile, granulocyty kwasochlonne, podwyzszony poziom moze byc oznaka
alergii na cos lub tez istnienie pasozyta w twoim ciele ;)


Czy mam sie juz martwic?
No i OB duze 43


I wlasnie to OB wysokie i tym nalezy sie przejmowac, lepiej idz do lekarza.
Ja mialem dzisiaj tylko 2 mm/h


Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badania,krwi.php


Temat: morfologia
Wobec tego:
1. Spadek hemoglobiny na pewno możesz tłumaczyć tym, że miałaś
drugie badanie robione w ostatnich dniach miesiączki. Hemoglobina
mogła po prostu nie zdążyć się odtworzyć (podobnie powinien zmienić
się wskaźnik RBC, którego jednak nie podałaś w poście).
2. PDW nie ma znaczenia diagnostycznego - jest to wskaźnik
rozpiętości rozkładu objętościpłytek i jego obniżenie się wskazuje
na to, że teraz większość płytek ma podobną objętość, co jest lepszą
sytuacją, niż gdyby miały mieć bardzo różniącą się między sobą
objętość. Zmiana jest zatem na lepsze
3. MPV - średniaobjętość płytki - zmiana jest niewielka i w
granicach normy. Wynika na pwno z tego, że w czasie tych 2 miesięcy
przybyło Ci wiele nowych płytek (bo z wartości zaniżonej wskoczyłaś
znowu na normę) i zwyczajnie mogą one być trochę mniejsze.
4. Nie mam pojęcia dlaczego tak zmieniło się WBC - należy brać
jednak pod uwagę to, że nawet zwykły ból (zapalenie) gardła może
spowodować znaczne zwiększenie WBC. Poza tym o wiele większe
znaczenie diagnostyczne ma to, jak zmieniają się poszczególne
frakcje WBC - granulocyty (a wśród nich neutrofile, bazofile i
eozynofile), limfocyty i monocyty. Po samym wskaźniku WBC nic nie
można stwierdzić.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,70396473,70396473,morfologia.html


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników - 6-7tc
Proszę o pomoc w interpretacji wyników - 6-7tc
Witam,
mam nadzieję, że ktoś mi pomoże bo chyba umrę ze strachu.
Jestem w około 6/7tc, lekarz kazał mi zrobić badania m. in.
morfologię i mocz. Wyniki mnie zaskoczyły, a dokładnie to:
MOCZ:
-urobilinogen - 33umol/L
-białko - 0,3g/L
-śluz obfity
-bakterie liczne
reszta jest w porządku

MORFOL.:
-Hemoglobina(HGB) - 12,4g/dl (12-18)
-Hematokryt (HCT) - 37,3% (36-54)
-szerokość rozkładu krw. czerw. SD (RDW-SD) - 36,7fl (37-54)
-średniaobjętośćpłytek krwi (MPV) - 11,1fl (7,4-11)
reszta w porządku
Strasznie się martwię, mój lekarz jest na urlopie do 18. Ja przez
ten czas chyba się wykończę. Szukam w necie jakichś informacji, ale
niewiele znalazłam. Może ktoś miał podobne wyniki, może ktoś mi coś
zasugeruje? Wiem, że tu nie ma lekarzy, ale może ktoś się zna na
wynikach.
Dziękuję z gory za wszelkie informacje.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,76953228,76953228,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_6_7tc.html


Temat: O czym swiadczy obnizony poziom...
O czym swiadczy obnizony poziom...
O czym moze w morfologii swiadczyc obnizony poziom : PDW, MPV, P-LRC i
nieznacznie ponad norme limfocyty?

Udalo mi sie tylko znalezc w necie co znaczaja te skroty:
PDW - wskaźnik zróżnicowania objętościpłytek krwi
P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych komórek o objętości powyżej 15 fL
MPV - średniaobjętośćpłytek krwi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,42434520,42434520,O_czym_swiadczy_obnizony_poziom_.html


Temat: morfologia i OB w boreliozie
Jezeli to ma Ci w czyms pomoc - morfologia, ktora zrobilam razem z (jak sie
okazalo) pozytywna ELISA, wyszla ogolnie OK.

WBC mam w dolnej normie. OB 13, ale ja zawsze mialam kolo 11.
Plytki w normie, ale spadly od ostatnich badan.
Za to lekko powyzej mam nowy dla mnie parametr - MPV - sredniaobjetosc plytki
krwi: 11,3 fl (6,5-10,5)
oraz chyba zupelnie poza norma PDW - rozklad plytek krwi 14,6% (42-59 ale norme
znalazlam na necie, bo na badaniu wogole jej nie ma)
Objetoscplytek rosnie, aby zrekompensowac ich ubytek, czyli wynik ma sens.

Natomiast znalazlam taka polska prace: OCENA LICZBY PŁYTEK I ICH PARAMETRÓW
MORFOLOGICZNYCH U CHORYCH ZAKAŻONYCH BORRELIA BURGDORFERI
i tam "Wykazano że u chorych z boreliozą z Lyme dochodzi do obniżenia liczby
płytek z równoczesnym istotnym wzrostem ich objętości".

Nie wiem, czy moj wynik o czyms swiadczy, bo nawet nikt jeszcze nie potwierdzil
mi tej boreliozy. Plytki spadaja np. przy pigulkach antykoncepcyjnych
(uzywalam).
Generalnie lekarze nie zwrocili uwagi nawet na te dodatkowe parametry i moja
morfologia jest OK
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,23585803,23585803,morfologia_i_OB_w_boreliozie.html


Temat: MPV- badanie krwi
MPV - średniaobjętośćpłytek krwi, prawidlowo wynosi 7,4-10,4 μm3
Podwyższenie MPV wystepuje w małopłytkowości, nadczynności tarczycy, chorobach mieloproliferacyjnych.
Obniżenie MPV wystepuje podczas leczenia cytostatykami i w hypoplazji linii megakariocytowej.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,305,19155486,19155486,MPV_badanie_krwi.html


Temat: moje wyniki - czy mógłby zerknąć jakiś lekarz?/thx
moje wyniki - czy mógłby zerknąć jakiś lekarz?/thx
Do lekarza idę z tym dopiero w przyszłym tygodniu, czy ktos z Was mógłby
powiedzieć, co z tą moją morfologią? Parę rzeczy mam poza normą jakby i się
przejmuję :(

WBC (krwinki białe)- 4,3 G/l
RBC (krwinki czerwone) - 3,48 T/l
HGB (hemoglobina) - 11,5 g/dl
HCT (hematokryt) - 33,0 %
MCV (średniaobjętość krwinki czerwonej) - 94,8 fl
MCH (średnia zawartość hemoglobiny) - 33,0 pg
PLT (płytki krwi) - 231 G/l
MCHC (średnie stężenie hemoglobiny we krwi) - 34,8 g/dl
LYMPH % (limfocyty) - 45,2 %
MXD % (monocyty, bazocyty, eozynocyty) - 12,7 %
NEUTR % (neutrocyty) - 42,1 %
LYMPH# (limfocyty) - 1,90 /nl
MXD# (monocyty, bazocyty, eozynocyty) - 0,50 /nl
NEUTR# (neutrocyty) 1,90 /nl
RDW-CV (wsk.anizocytozy krw.czerwonych) - 11,90 %
PDW (wsk.anizocytozy płytek krwi) - 11,10 fl
MPV (średniaobjętość krwinki płytkowej) - 8,70 fl
P-LCR (udział dużych płytek) - 19,00 %

Rozmaz krwi obwodowej :
Neutrocyty z jądrem pałeczkowatym - 0,00 %
Neutrocyty z jądrem podzielnym - 45,00 %
Eozynocyty (granulocyty kwasochłonne) - 2,00 %
Bazocyty (granulocyty zasadochłonne) - 0,00
Limfocyty - 50,00 %
Monocyty - 3,00 %


OB - 13 mm/godz
ASO (ilościowo) - 46,0 j
CRP (ilościowo, immunologicznie) < 3,11 mg/l


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,29199351,29199351,moje_wyniki_czy_moglby_zerknac_jakis_lekarz_thx.html


Temat: podwyzszone MPV i PDW
podwyzszone MPV i PDW
z tego co zdalzylem sie zorientowac to reszta wynikow miesci sie w normie tylko te 2 przekraczaja:

PDW - wskaźnik zróżnicowania objętościpłytek krwi
powinno byc 6,1-11 a mam: 17,9

oraz:
MPV - średniaobjętośćpłytek krwi
7.0 - 12.0 u mnie jest 13,1

Orietnuje sie ktos czym to moze byc spowodowane? mam tak juz min od 2 lat.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,54115631,54115631,podwyzszone_MPV_i_PDW.html


Temat: co to jest MPV w wynikach badań???
wzrost objetosciplytekMPV - wskazuje na mloda populacje plytek krwi i

nadmierne niszczenie plytek.
Jest to parametr określający średniąobjętość płytki krwi.

Możliwe przyczyny :
Podwyższenie :
MPV - małopłytkowości,
- nadczynność tarczycy,
- choroby mieloproliferacyjne,
Obniżenie
MPV - leczenie cytostatykami,
- hypoplazjia linii megakariocytowej.


Prawidłowo: 7,4-10,4 μm3

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14317821,14317821,co_to_jest_MPV_w_wynikach_badan_.html


Temat: morfologia krwi
1. MPV - średniaobjętość krwinki płytkowej
2. PDW - miara rozrzutu wielkości płytek
3. P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych płytek
Wzrost tych parametrów świadczy o tym, że:
ad.1. Twoje płytki są zbyt duże w stosunku do tzw. normy
ad.2. Twoje płytki nie mają jednakowej objętości (wielkości), a istnieją obok
siebie zarówno małe jak i duże
ad.3. masz zbyt dużo płytek olbrzymich w stosunku do normy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17891420,17891420,morfologia_krwi.html


Temat: morfologia ponad normę
morfologia ponad normę
hej, odebrałam dzisiaj wyniki morfologii i okazało się że mam trochę ponad
normę poziom MPV i GRAN cokolwiek to znaczy ....znalazłam ze MPV to średnia
objętośćpłytek krwi a GRAN to ilośc granulocytów , ale może ktoś wie co to
oznaczy i czy to cos powaznego, do lekarza idę dopiero w poniedziałek a ja
juz bym chciała wiedzieć...
Aha i cukier mam dosć niski bo 68 a norma 70-115 , ale to chyba nie jest zbyt
duże odchylenie...? Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,48556972,48556972,morfologia_ponad_norme.html


Temat: interpretacja wynikow
MPV-średniaobjętośćpłytek -jest tylko nieznacznie niższa i nie jest to jakiś
decydujący czynnik.Pozostałe badania w normie oprócz tych leukocytów-może być
stan zapalny w układzie moczowym najlepiej skonsultowac z lekarzem.mnie urosept
zlecił i soczki zakwaszające mocz-żurawina jest bardzo dobra.pozdrawiam i
najlepiej dopytac sie ginka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,83605094,83605094,interpretacja_wynikow.html


Temat: interpretacja wyników


Co to jest i co oznacza za wysoki poziom PDW- 16,5 fl( norma do 11,5)
MPV- 12,2( norma do11,1)
P-LCR-43,7( norma do24)
%NEUT-76,2( norma do 70)


Sam dzisiaj szukałem tu pomocy, nie znalazłem, ale udało mi się wynaleźć w
googlach 2 pomocne stronki:
http://www.hcv.pl/artykul.php?kat=3&dzial=&id=13 < co za co odpowiada
http://www.nerczyca.pl/badania/krew2.php < objaśnienie skrótów

Niestety nie wszystko tam jest.
-----------------------------------------------------------------------

PDW - wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi

???

-----------------------------------------------------------------------

MPV - średnia objętość płytek krwi, trombocytów

Nadmiar: Do nadmiaru trombocytów (trombocytopenii) dochodzi w wyniku chorób
nowotworowych, ciężkich infekcji, w stanach pooperacyjnych lub na skutek
znacznej utraty krwi oraz usunięcia śledziony. Rzadziej do zwiększenia
wartości trombocytów prowadza zaburzenia funkcji szpiku kostnego, jednakże w
razie zaistnienia białaczki, może dochodzić do ilościowego wzrostu
upośledzonych trombocytów.

-----------------------------------------------------------------------

P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych komórek o objętości powyżej 15 fL

???

-----------------------------------------------------------------------

NEU (NEUT?) - liczba lub odsetek neutrofili

Norma: neutrofile (pałeczkowate) 0-5%
neutrofile (segmentowate) 30-80%
eozynofile 0-6%
bazofile 0-2%
Niedobór: Do niedoboru granulocytów dochodzi najczęściej na początku chorób
infekcyjnych (z powodu
wzmożonego zapotrzebowania), przy uszkodzeniu szpiku kostnego (obniżona
produkcja) przy nadmiernym wysiłku fizycznym i przy zastosowaniu niektórych
medykamentów.

Nadmiar: Granulocytoza ma miejsce podczas ostrych chorób infekcyjnych,
innymi przyczynami mogą być alergie i białaczka.

-----------------------------------------------------------------------

Jak się wyjaśni co Ci dolega to napisz.

pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow.php


Temat: Morfologia :/


P. wrote:

| Witam

| Nie wiem, czy dobrze trafilem...chce odczytac wyniki z morfologii, ale
| nie
| wiem, co oznaczaja poszczegolne skroty.
| Moze jest jakas strona o tym ?

| Sorry, jezeli bylo, lub NTG.

| Pozdrawiam cala grupe.

| P.
| radom@o2.pl

Dla różnych parametrów bywają różne skróty, ale spróbuję Ci to mniej
więcej
opisać:

L (albo WBC) - liczba krwinek białych
w tym:  L (ew. limf.) - limfocyty
       G - granulocyty (tu ew. moga być jeszcze E - eozynofile, B -
bazofile, N -
neutrofile; albo "segmenty")
       M - monocyty/makrofagi
       (te wskaźniki często są podawane i w liczbach bezwzględnych i w
procentach)
E (albo RBC) - liczba krwinek czerwonych
parametry krwinek czerwonych:
       MCV - średnia objętość krwinki
       MCH - średnia zawartość hemoglobiny w krwince
       MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince
Ht (ew. Hct) - hematokryt
Hb - poziom hemoglobiny we krwi
Plt - ilość płytek krwi

Może być także wyszczególniony RDW (wskaźnik zróżnicowania objętości
krwinek
czerwonych) i objętość płytek krwi.

Jeśli jakiś parametr jest poza przedziałem normy, znajduje się przy nim na
ogół albo strzałka (w górę jeśli jest za wysoki, w dół - jeśli za niski)
albo skrót (odpowiednio: HI lub LO).

Mam nadzieję, że choć część rzeczy to wyjaśnia.

Pozdrawiam,

Procki


Serdecznie dziekuje.

Tam sa takie parametry: WBC, NEU, LYM, MONO, EOS, BASO, RBC, HGB, HCT, MCV,
MCH, MCHC, RDW, PLT, MPV i jakies 4 wykresy: 1 - size/complexity, 2 -
depol/orthogonal, 3- RBC, 4 - PLT.

Przy zadnym nie ma zadnych strzalek. Kiedys robilem pdobne, ponoc przy zlych
wartosciach sa podkreslenia.

Specimen ID - moe to nazwa tego sprzetu, moze po tym latwiej cos znalezc...?

Dziekuje z gory za jakies info.


Źródło: topranking.pl/1851/83,morfologia.php





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
  średnia objętość płytek MPV
Litera-tour